Teama de a iubi

Cunoaşteţi persoanele acelea care pur si simplu nu se pot aseza într-o relaţie? Fie că sunt femei sau bărbaţi, mai tinere sau mai cu multa experienţă? Sau poate dimpotrivă, care nu pot construi nici măcar o relaţie? Cum se apropie cineva vor găsi tone de motive pentru a se îndepărta. Poate că sunteţi sau aţi fost chiar voi unul dintre ei? Ei bine, în spatele a ceea ce am putea numi un comportament libertin sau dimpotrivă unul aproape anti-social la prima vedere, se află…teama. Da, teama de a nu f iubit poate să fie cea care motivează pe cineva să îşi caute multipli parteneri, să fie în permanentă dorinţă de a se valida şi de a obţine răspunsuri pozitive în legătură cu propria valoare. Şi tot teama este cea paralizează şi denaturează relaţiile şi felul în care sunt percepuţi oamenii în general, precum şi potenţialii parteneri.

Teama de dependenţă, fuziune şi intruziune vor genera neîncredere, prudenţă, rezerve şi se pot manifesta prin comportamente de distanţare, răceală afectivă, ostilitate, respingere şi mai ales o lipsă de interes în ceea ce priveşte intimitatea. Lupta împotriva unei relaţii de iubire – anticipată ca pe o ameninţare va fi tradusă prin mecanisme defensive mai ales pe planul sexualităţii.

Tocmai de aceea, vom întâlni persoane care preferă relaţiile exclusiv sexuale, în care intimitatea este considerabil diminuată – preferă astfel reproşurile sau alegerea continuă a unui alt nou partener decât să îşi asume riscul de a iubi şi de a fi rănit totodată.

Şi pentru că în general rădăcina tuturor comportamentelor le găsim în copilărie, în relaţiile principale cu ai noştri părinţi, ei bine, vindecarea se poate face tot prin intermediul relaţiilor, a iubirii, a iertării şi a reînceperii unor noi capitole.

Cu dragoste de viaţă,
Dr. Psihoterapeut Roxana Grigoraş


Distribuie dacă ți-a plăcut:

Adăugați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bine ai venit pe PsihoArt!

Vrei să fii la curent cu ultimele noutăți:

articole, video-uri, workshopuri?

Te invit să te abonezi introducând adresa de email.