Sindromul „Frumoasa din Pădurea Adormită”

Probabil că la un moment dat al vieţii cu toţii am experimentat ceea ce numim astăzi sindromul “Frumoasa din Pădurea Adormită”, adică am sperat că va veni acel cineva care ne va completa, ne va obloji rănile şi ne va umple de dragoste, apreciere, care ne va înţelege si accepta cu bune şi cu rele şi cu care vom putea trăi fericiţi până la adânci bătrâneţi. Vă sună cunoscută povestea?

Şi atunci când în relaţie apar inevitabil şi nemulţumirile, ne spunem că nu suntem în relaţia potrivită şi că mai trebuie să căutăm sau să aşteptăm ca acel “cineva” perfect potrivit pentru noi să vină. Nu-i de mirare că împletim cosiţe albe şi culmea ghinionului, jumătatea noastră se încăpăţânează să apară.

Acest mit care ne determină să îl căutăm pe cel sau cea care ne va completa este alimentată de convingerea că doar cu acea persoană putem construi o relaţie pentru totdeauna, o relaţie care va rezista uzurii în timp, inalterabilă, unică, neafectată de cotidian sau de încercările vieţii. Este mai simplu şi mai uşor de construit o astfel de imagine, ideală, a unei persoane şi a unei relaţii în care eforturile din partea celor doi parteneri sunt minime.

Totuşi, realitatea ne aduce cu picioarele pe pământ. O relaţie sănătoasă nu se găseşte ci se construieste, se întreţine, se hrăneşte şi se respectă. Asta nu înseamnă absenţa conflictelor sau a problemelor, nu înseamnă acordul perfect în toate. Nu va curge doar lapte şi miere. Sigur, asta presupune un grad de maturitate din partea ambilor parteneri. A-şi da şansa de a se descoperi în primul rând dincolo de aşteptările proprii, a se cunoaşte, a se dezvălui cu dorinţe, nevoi, cu părţi luminoase şi cu colţuri mai întunecate, a creşte împreună. Şi, aşa cum Jung spune: “Dorim ca viaţa noastră să fie simplă, sigură şi liniştită şi de aceea problemele sunt tabu. Vrem certitudini şi nu îndoieli, vrem rezultate şi nu experienţe, fără să ne dăm seama însă că numai din îndoieli se pot naşte certitudini şi numai din experienţe – rezultate..”

Cu dragoste de viaţă,
Psihoterapeut Roxana Grigoraş


Distribuie dacă ți-a plăcut:

Adăugați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bine ai venit pe PsihoArt!

Vrei să fii la curent cu ultimele noutăți:

articole, video-uri, workshopuri?

Te invit să te abonezi introducând adresa de email.