Și tu faci aceste greșeli ca părinte?

Şi tu faci aceste greşeli ca părinte? “Aşteaptă să vezi ce-o să păţeşti atunci când vine taică-tău acasă!”

Ei bine, dacă şi tu ai formulat vreodată astfel de replici, află în primul rând că nu eşti singurul. Se întâmplă de multe ori atunci când simţi că nu mai poţi ajunge la copilul tău în niciun fel să treci la artileria grea: ameninţările. Fie că vorbim de celălalt părinte, mama, tatăl, un profesor,sau alt adult cu autoritate în faţa copilului, iată care sunt consecinţele şi totodată motive care să te ajute să înţelegi că această abordare nu te avantajează. Iată şi explicaţiile:

  • Atunci când îi spui copilului tău lucruri de genul “stai să vezi ce-o să zică sau ce va face maică-ta sau taică-tău”, practic renunţi sau transferi toată puterea asupra partenerului. Cu alte cuvinte, îi transmiţi copilului că tu nu ai autoritate dar că va veni totuşi un adult care deţine această putere asupra amândurora.
  • Un alt mesaj implicit transmis se referă la faptul că te simţi neputincios/neputincioasă, ceea ce te poziţionează într-o postură care te dezavantajează. Mai mult decât atât, nu este corect nici pentru celălalt partener să îl transformi în personajul negativ. Cel mai corect, pentru a transmite copilului faptul că tu şi partenerul tău sunteţi o echipă este recomandabil să transmiteţi mesaje coerente de ambele părţi, iar atunci când nu ştii exact ce decizie să iei în absenta partenerului, poţi să îi spui copilului cam aşa: „Voi vorbi cu tatăl tău diseară despre felul în care te-ai comportat astăzi şi vom lua împreuna o decizie”. Este recomandabil să acţionăm astfel mai ales dacă este vorba despre comportamente mai delicate sau de decizii mai greu de luat. Nu dorim să ne pripim în a lua decizii sub impulsul momentului, al nervilor, întrucât în astfel de situaţii avem tendinţa mai degrabă să pedepsim decât să luăm măsuri care să conducă în final la schimbări comportamentale.

Până data viitoare, adu-ţi aminte să fii bun cu ceilalţi şi să rămâi fidel ţie însuţi.

Fiţi extraordinari,
Roxana


Distribuie dacă ți-a plăcut:

Adăugați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bine ai venit pe PsihoArt!

Vrei să fii la curent cu ultimele noutăți:

articole, video-uri, workshopuri?

Te invit să te abonezi introducând adresa de email.