„Greșeala lui Othelo”

Ne este cunoscut tuturor faptul că atunci când suntem stăpâniți de emoții puternice, pozitive sau negative, absolut tot ce ne înconjoară va fi interpretat prin această lentilă. Astfel, gândurile, impresiile, amintirile vor fi selectate pentru a confirma ceea ce simțim. Este ca și cum acea emoție filtrează realitatea sau o ecranează. Acest fenomen a fost denumit de Paul Ekman, renumitul cercetător în domeniul emoțiilor ca fiind ”greșeala lui Othelo”.

Ce se întâmplă mai exact sau cum anume se petrece acest fenomen? Să ne imaginăm situația în care sunteți foarte nervoși pentru că partenerul vostru v-a ascuns diverse lucruri. Cel mai probabil sunteți furioși iar dacă intensitatea emoției este una ridicată atunci, cu siguranță, nu puteți vedea oportunități sau aspecte pozitive. Veți deveni foarte buni în a vă confirma ceea ce simțiți. Veți culege chiar diverse amintiri, evenimente pe care le veți lega direct cu ceea ce simțiți în prezent, pentru a vă întări emoția.

De ce se întâmplă asta? Pentru că atunci când avem o emoție nu încercăm să o contrazicem ci dimpotrivă, să o consolidăm. Câteodată acest lucru ne poate ajuta dar de foarte multe ori poate să ne provoace mai multă suferință. Creierul vechi, reptilian, răspunzător de lumea emoțiilor, instinctuale, va acționa imediat.

La o secundă sau două după ce s-a dat alarma, creierul este deja în alertă și sistemul nervos simpatic este aprins ca un pom de Crăciun. Ce se petrece în organism? Epinefrina crește ritmul cardiac (pt ca inima să poată să pompeze mai mult sange) și dilată pupilele (pentru ca ochii să capteze mai multă lumină). Norepinefrina transportă sânge către grupele principale de mușchi, bronhiolele se dilată pentru a permite să alergați, să loviți cu mai multă putere.

Este reacția firească de luptă sau fugă care pregătește organismul pentru a putea supraviețui. Chiar dacă nu avem in față un inamic gata să ne ia viața, corpul nostru reacționează exact ca și cum am fi în fața unui pericol de moarte.
De aceea, atunci când sunteți sub imperiul unei emoții atât de puternice este important să nu luați decizii sau să acționați impulsiv. De dorit ar fi să exprimați emoția puternică și să cereți un răgaz pentru ca să dați timp și creierului nou, rațional (dar mai lent) să proceseze informațiile primite. Ați putea avea surpriza de a afla că partenrul s-a abătut din drum pentru a vă face un cadou surpriză!

Până data viitoare, adu-ţi aminte să fii bun cu ceilalţi şi să rămâi fidel ţie însuţi.

Fiţi extraordinari,
Roxana și Valer


Distribuie dacă ți-a plăcut:

Adăugați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bine ai venit pe PsihoArt!

Vrei să fii la curent cu ultimele noutăți:

articole, video-uri, workshopuri?

Te invit să te abonezi introducând adresa de email.