Frica: în loc de duşman, aliat?

Cine nu a resimţit frică în viaţa lui, acela nu e om. Aşa este, noi oamenii suntem construiţi cu această emoţie ca fiind un factor ce ne protejeză în faţa potentialelor pericole.

Totuşi, atunci când rămânem perioade prea lungi în această emoţie, vom trăi consecinţe negative cel puţin pe două planuri: cel al sănătăţii, pentru că sistemul imunitar îşi va scădea randamentul şi atunci vom fi mai vulnerabili la boli şi pe planul deciziilor, vom lua decizii mai puţin inspirate datorită faptului că partea creierului responsabilă de gândire – cortexul prefrontal – va fi blocată de către partea cea mai veche a creierului – creierul reptilian – ocupată de altfel cu supravieţuirea.

Ştim de asemenea că cu cât încercâm să respingem o emoţie aceasta va reveni parcă şi mai puternică; acelaşi lucru se întâmplă şi cu gândurile sau orice lucru pe care încercăm să îl alungăm.

Suntem totuşi îndreptăţiţi să vrem să căutăm şi să găsim o modalitate prin care să reuşim să acceptăm şi să integrăm aceasta emoţie, astfel încât să ne regăsim echilibrul, claritatea, calmul.

Vă propun o tehnică simplă dar foarte eficientă pe care am denumit-o „îmblânzitorul de frici”. Pe pagina de facebook miercuri 1 aprilie vă voi prezenta un nou video în care învăţăm împreună cum să ne domesticim fricile pentru a le transforma în aliaţii noştri. Nu este o păcăleală, chiar dacă este vorba despre 1 aprilie 🙂

Nu uitaţi să zâmbiţi, împreună vom reuşi!

Cu dragoste de viaţă,
Psihoterapeut Roxana Grigoraș


Distribuie dacă ți-a plăcut:

Adăugați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bine ai venit pe PsihoArt!

Vrei să fii la curent cu ultimele noutăți:

articole, video-uri, workshopuri?

Te invit să te abonezi introducând adresa de email.