Firul roșu al schimbărilor

Cu toţii avem momente când tragem o linie, analizăm un parcurs şi decidem că avem nevoie de schimbări. Care ar fi primul pas pe care am putea sa-l facem, astfel încât schimbarea să se materializeze?

Primul pas constă în stabilirea unui obiectiv. Pare simplu, dar de cele mai multe ori, constat la clienţii cu care lucrez că marea majoritate stabileşte ceea ce nu vrea să se mai întâmple nu şi ceea ce ar dori. De exemplu, nu doresc să îmi mai fie frică, nu vreau să mai fiu trist, să mai sufăr, etc. Aţi prins ideea. E ca şi cum am fi într-o agenţie de voiaj şi i-am spune vânzătorului toate locurile unde nu ne dorim să călătorim. Deci, este foarte important ca obiectivul să fie unul pozitiv, să ştim unde ne dorim să ajungem.

Dacă am stabilit obiectivul în termeni pozitivi, următorul pas este mă asigur că realizarea lui ţine de propria persoană. Cu alte cuvinte, nu voi formula obiective de tipul: să mă iubească mai mult, să îmi ofere o poziţie în companie, etc. Ce se întâmplă în cazul în care X nu reacţionează aşa cum ne-am dori sau cât timp ai fi dispus să aştepţi ca persoana respectivă să îţi ofere acel lucru? 5, 10 ani? Bun, ne-am lămurit că dacă ne dorim ceva, acel lucru să stea în posibilitatea mea de a-l îndeplini.

Apoi, am nevoie ca obiectivul să fie realizabil şi rezonabil. Ar fi greu de imaginat că pot slăbi 20 de kg într-o săptămână. Dacă obiectivul este foarte amplu, atunci este necesar să-l fragmentăm, tocmai pentru a nu ni se părea foarte greu de atins. De exemplu, îmi pot propune să îmi schimb stilul de viaţă şi să slăbesc un număr de kilograme, iar acest lucru presupune ca zilnic să mănânc trei mese şi două gustări sănătoase, la ore fixe, să fac sport de trei ori pe săptămână, propunându-mi ca lunar să îmi monitorizez greutatea şi în câteva luni să ajung la greutatea dorită.

În final, este recomandat ca obiectivul să dispună de un termen de îndeplinire şi de asemenea să răspundă întrebării „cum voi şti că mi-am îndeplinit obiectivul?”

Voi ce obiective v-aţi propus şi cum le-aţi formulat?

Până data viitoare, adu-ţi aminte să fii bun cu ceilalţi şi să rămâi fidel ţie însuţi.

Fiţi extraordinari,
Roxana şi Valer


Distribuie dacă ți-a plăcut:

Adăugați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bine ai venit pe PsihoArt!

Vrei să fii la curent cu ultimele noutăți:

articole, video-uri, workshopuri?

Te invit să te abonezi introducând adresa de email.