Cum putem stinge conflictele în cuplu? Prima cheie

Fiecare cuplu experimentează şi perioade mai dificile, pentru unele cupluri acestea sunt momente pasagere iar pentru alte cupluri ele au o frecvenţă ridicată care în timp, pot conduce la o prăpastie între cei doi parteneri. Ceea ce părea la început doar o mică neînţelegere se transfomă în nemulţumiri peste care cei doi nu mai ştiu cum să treacă. Dacă vrem să obţinem rezultate deiferite atunci este necesar să facem ceva diferit. În continuare, vom vorbi despre trei modalităţi pe care le putem privi simbolic drept „chei” de acces spre relaţia pe care ne-o dorim. Astăzi vom vorbi despre prima cheie.

Prima cheie – Schimbarea mentalităţii – avem standarde foarte înalte pentru noi şi ceilalţi şi ne facem foarte multe gânduri cu privire la ce ar trebui şi cum ar trebui să arate relaţia. Nu e de mirare că ne trezim şi plini de nemulţumiri mai ales dacă începem să comparăm relaţia noastră cu imaginea ideală care este promovată începând cu basmele şi terminând cu filmele. Nimeni nu ne spune că şi Frumoasa Adormită şi Albă ca Zăpada se mai ciondăneau din când în când cu prinţii lor. Mai mult decât atât, noi, femeile, căutăm suport alături de alte femei atunci când lucrurile nu stau chiar cum ne-am dori, împărtăşim şi ne regăsim în poveştile altor cupluri, ne plângem despre ceea ce nu ne convine şi căutăm confirmarea că nu suntem singure. NU spun că este rău să împărtăşim însă este necesar să înţelegem că atunci când ne focusăm pe ceva, acel ceva va creşte. Mentalitatea este o reflectie a unui set de credinţe, asteptări, mituri. Deci, plângându-ne de relaţie nu vom face decât să întărim acele lucruri care nu merg. Suntem spălaţi pe creier de societate pentru a căuta perfecţiunea la noi, la ceilaţi, la parteneri, iar acest lucru nu face decât să conducă la şi mai multă nefericire atunci când sesizăm discrepanţa dintre ceea ce trăim şi ceea ce credem că ae trebui să fim. Crezând că dacă îl vom schimba pe partener vom fi fericiţi, nu facem decât să ne afundăm şi mai tare. Şi totuşi, ce putem face?

Putem schimba povestea despre relaţie. Putem învăţa să iubim imperfecţiunile noastre şi ale partenerului. Asta nu înseamna să trecem cu vederea ceea ce ne deranjează ci să urcăm pe scara compasiunii şi a înţelegerii faţă de noi şi faţă de ceilalţi, să iubim imperfecţiunile, să fim mai înţelepţi. Să facem distincţia între ce este şi ce nu este iubirea şi să reformulăm problemele cu care ne confruntăm. Cu toţii avem nevoie să fim iubiţi pentru ceea ce suntem şi chiar atunci când nu avem cele mai grozave comportamente, atunci parcă avem şi mai multă nevoie să fim iubiţi. Nu înseamnă că pentru a avea o relaţie satisfăcătoare este necesar să îndurăm şi să trăim cu tot ceea ce nu ne convine la partener. Modul în care transmitem mesajul este acela de a-l inspira pe partener să se adapteze şi să facă acele schimbări, nu să îl copleşim cu o droaie de reproşuri. Felul în care alegem să-i comunicăm partenerului of-urile noastre reprezintă cea de-a doua cheie despre care vom vorbi la următoarea “întâlnire”.

Până data viitoare, adu-ţi aminte să fii bun cu ceilalţi şi să rămâi fidel ţie însuţi.

Fiţi extraordinari,
Roxana


Distribuie dacă ți-a plăcut:

Adăugați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bine ai venit pe PsihoArt!

Vrei să fii la curent cu ultimele noutăți:

articole, video-uri, workshopuri?

Te invit să te abonezi introducând adresa de email.