Cum putem stinge conflictele în cuplu? A doua cheie

Am vorbit despre faptul că orice relaţie întâmpină suişuri şi coborâşuri şi că putem utiliza trei chei pentru a „stinge” conflictele şi pentru a ne ajuta relaţia să înflorească aşa cum ne-am dori. Astăzi vorbim despre a doua cheie şi anume a învăţa să comunicăm – poate părea un stereotip dar, credem că a vorbi înseamnă a comunica. Totuşi, ele nu sunt sinonime. Înainte de a comunica ceva partenerului este necesar să ajungem mai întâi la o stare neutră, nu acea stare la cald de genul „trebuie neaparat să vorbim”, pe tonul acela de urgenţă şi comandă care stârneşte o reacţie defensivă ci, am putea spune, „dragul meu, am o problema şi aş avea nevoie de ajutorul tău. Atunci când ai 10 minute mi-ar plăcea să stăm puţin de vorbă, doar noi doi”.

Tonul este atât de important încât cercetările arată că felul în care folosim vocea în primele trei minute stabileşte şi finalitatea sau rezultatul discuţiei. Am putea spune că nu avem tot timpul dispoziţia necesară şi nici timp pentru aborda lucrurile cu tact. Totuşi, dacă ne gândim că astfel ajungem mai degrabă la urechile şi sufletul partenerului sau că, folosind o astfel de formulare evităm un conflict de proporţii, am realiza că am economisi atât timp cât şi „cheltuială” de energie şi nervi. Aşa că, reţinem necesitatea ca primele minute să fie umplute de respect, afecţiune, bunătate atunci când vorbim despre problemă şi la fel de important este să-i spunem partenerului despre cum ne afectează pe noi, adică să prezentăm probema în termeni de eu şi nu în termeni de tu. Şi ca să fim mai concreţi, să spunem că partenerul a spus „ceva” de faţă cu alte persoane şi acel ceva v-a rănit sentimentele. Aţi procedat foarte bine pentru că nu i-aţi atras atenţia în public, aşa că decideţi să discutaţi între patru ochi. Un start bun ar fi să-i spuneţi că doriţi să-i împărtăşiţi ceva şi să îl întrebaţi dacă este un moment potrivit. Este necesar ca amândoi partenerii să fie dispuşi pentru a comunica. Apoi, puteţi să-i spuneţi ceva ce apreciaţi. De exemplu, apreciez că ieri la petrecere ai fost aşa comunicativ şi glumeţ şi că ai făcut o atmosferă aşa plăcută la masă. Şi ştiu că nu ai vrut să mă răneşti. Totuşi, când ai spus de faţă cu toată lumea X lucru eu m-am simţit în X,Y, Z fel. Apoi opriţi-vă din vorbit. Daţi timp partenerului să absoarbă informaţia şi oferiţi spaţiu pentru a vorbi. De cele mai multe ori, aflăm că partenerul nu a intenţionat să ne facă să ne simţim într-un fel anume şi de asemenea, că regretă acest lucru. Mai mult, poate să îşi modifice pe viitor comportamentul, ştiind ce înseamnă acesta pentru dvs.

A ne plânge de o situaţie nu rezolvă de regulă lucrurile. De regulă, femeile sunt mai predispuse în a formula plângeri la adresa partenerilor decât viceversa. Este bine de ştiut că bărbaţii nu schimbă lucruri atunci când li se reproşează ci mai degrabă atunci când ştiu că schimbarea v-ar face fericită. Reproşurile, criticile, îndepărtează. În cazul bărbaţilor, ei sunt construiţi de la natură pentru a aduna pentru familie şi acţionează atunci când ştiu că „adună puncte”, pentru că aşa înţeleg că acţiunile lor au un scop foarte clar. Femeile care sunt puternice şi care pot „aduna” şi singure pot demasculiniza bărbatul care simte că nu are cu ce să contribuie. Întrebarea pe care şi-o adresează în astfel de situaţii este de ce să mai fac eu dacă şi aşa poate şi face şi singură? Ştiind astfel că partenerul are nevoie să audă contribuţia pe care o aduce prin comportamentele sale, puteţi încerca să-i spuneţi data viitoare ce mult apreciaţi lucrul pe care l-a făcut. Să spunem că este chiar şi ceva banal, cum ar fi faptul că a dus gunoiul. Important este să se simte un erou făcând lucruri mărunte, pentru că aceasta aduce cu sine sentimentul de respect şi totodată ajută la conectarea celor doi parteneri. Zilnic, putem face aprecieri mărunte dar importante: „uite, ce idee minunată ai avut”, „cât de bine ai reparat instalaţia”, „ce mult m-a ajutat faptul că ai făcut X lucru”. Vedem astfel că avem puterea să facem schimbări, pornind de la lucruri mărunte, transformând modul cu privire la cum comunicăm cu partenerul de viaţă şi desigur, cu alte persoane şi că schimbările mici aduc rezultate mari.

Până data viitoare, adu-ţi aminte să fii bun cu ceilalţi şi să rămâi fidel ţie însuţi.

Fiţi extraordinari,
Roxana


Distribuie dacă ți-a plăcut:

Adăugați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bine ai venit pe PsihoArt!

Vrei să fii la curent cu ultimele noutăți:

articole, video-uri, workshopuri?

Te invit să te abonezi introducând adresa de email.