Cum ne influentează corpul percepția despre noi înșine?

Ce este corpul?

Dacă ne gândim la modalitatea prin care fiinţăm în acest univers, el nu este altceva decât reprezentarea materială a fiinţei noastre, dimensiune în absenţa căreia nu am putea afirma concret că trăim.
El reprezintă manifestarea fizică cu ajutorul căreia ne alimentăm, ne deplasăm, iubim, etc. Iar atunci când corpul nu mai există, încetează şi viaţa noastră. El devine, astfel, martorul tuturor experienţelor noastre. Mai mult decât atât, găsim o conexiune extraordinar de strânsă între corpul, mintea şi emoţiile noastre, subliniind principiul legăturii reciproce dintre acestea.
Ne este cunoscut faptul că limbajul corporal (nonverbal) are capacitatea de a influenţa comportamente şi de a transmite mesaje puternice (chiar mai puternice decât limbajul verbal) şi totuşi, se cunoaşte mai puţin faptul că limbajul nonverbal nu doar că îi influenţează pe ceilalţi interlocutori ai noştri dar începe în primul rând acest proces cu noi înşine prin intermediul emoţiilor, sentimentelor, a fiziologiei proprii.

Ştim că gesturile noastre determină percepţia altora despre noi însă în ultima vreme cercetătorii s-au întrebat dacă nonverbalul poate să ne schimbe chiar nouă percepţia despre noi înşine?
Şi se pare că există dovezi care arată că exact aşa stau lucrurile.
Un experiment privind influenţa posturii asupra comportamentului într-o situaţie simulată de interviu pentru obţinerea unui job ne arată clar care sunt efectele poziţiei corpului asupra emoţiilor prin intermediul măsurătorilor hormonale.
Astfel, în unul dintre grupuri oamenii au fost rugaţi să adopte o poziţie de putere pentru 2 minute, în timp ce persoanele din grupul al doilea au primit consemnul de a se poziţiona într-o postură închisă, de lipsă a puterii.
S-au preluat mostre de salivă înainte şi după adoptarea poziţiilor, constatându-se că în grupul celor care au manifestat postura de putere o creştere a testosteronului cu 20% şi o scădere cu 10% la cei cu postura slabă. De asemenea, s-a remarcat o scădere cu 25% a cortizolului la primul grup, comparativ cu o creştere cu 15% la cel de-al doilea grup.
Cele două minute au fost suficiente pentru a produce schimbări hormonale care configurează creierul pentru a fi hotărâţi, încrezători, fie, reactivi la stres. Deci, putem afirma cu toată încrederea faptul că trupurile noastre ne modifică minţile.

Întrebarea pe care o lansăm este dacă aceste poziţii pe care le adoptăm preţ de câteva minute pot ajunge să ne schimbe vieţile în mod semnificativ? Este ceea ce se traduce în limba engleză prin expresia fake it till you make it. Şi ştiinţa vine să ne confirme acest lucru.

Putem să devenim persoana pe care o imaginăm la nivel mental, prin transformări în primul rând la nivel corporal, schimbări care traduc modificări la nivel emoțional și apoi transformări la nivelul gândurilor și comportamentelor.

Până data viitoare, adu-ţi aminte să fii bun cu ceilalţi şi să rămâi fidel ţie însuţi.

Fiţi extraordinari,
Roxana


Distribuie dacă ți-a plăcut:

Adăugați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bine ai venit pe PsihoArt!

Vrei să fii la curent cu ultimele noutăți:

articole, video-uri, workshopuri?

Te invit să te abonezi introducând adresa de email.