Copilul tău pare îngrijorat și nu vrea la școală?

Atunci, acest articol este pentru tine!

Știu cât de stresant poate să fie pentru tine ca părinte să îți vezi copilul neliniștit și mai știu cât de mult vrei să îl ajuți. În acest articol îți dau câteva indicii despre ce să eviți să spui dar și ce ar putea să conducă discuția pe un drum constructiv. Săptămâna viitoare îți trimit un super exercițiu care îl va ajuta mult de tot pe al tău copil. Așa că, fii cu ochii pe inbox.

Încep prin a spune că grijile sunt normale. Scopul nu este să le evităm ci să-i învățăm să le gestioneze. Discuțiile despre ce îl îngrijorează nu amplifică ci diminuează grijile.

La capitolul de evitatDar nu ai de ce să te îngrijorezi, Asta este un fleac, Exagerezi, Astea sunt copilării, Te alinți, etc.

Chiar dacă intenția ta e bună pentru că prin astfel de replici vrei să îl impulsionezi să depășească un moment dificil, în realitate ce îi transmiți este: nu este normal să ai asemenea griji, este ceva în neregulă cu tine, nu ești în stare să te controlezi, te porți prostește. Gândește-te când tu te simți neliniștită dacă te ajută când cineva îți spune că nu ar trebui să simți asta. Te simți mai bine? Nuuu, te simți neînțeles și în loc de o problemă ai două.

Știu că unul din lucrurile pe care simți profund să le faci este să-i dai sfaturi, soluții. Rezistă acestui impuls. Lasă-l să vorbească într-o primă fază fără să îl întrerupi. Așa se ventilează emoțional. Se descarcă și odată cu exteriorizarea prin cuvinte scade și intensitatea emoției.

Pune-i apoi întrebări: Hm, mă întreb cum ai putea să rezolvi asta. La ce te-ai gândit? 

Atunci când e în pană de idei: Ai vrea să îți sugerez eu niște idei?

Un alt lucru esențial este să te conectezi cu el astfel încât să simtă că ești acolo pentru el: Aș putea face ceva pentru ca această zi de școală să fie mai ușoară și mai frumoasă pentru tine?

A se simți cu adevărat ascultat și înțeles reprezintă o binecuvântare. 

Știu că pare prea simplu ca să fie adevărat însă, nu mă crede pe cuvânt. Încearcă și vezi, simte ce se schimbă. Apoi scrie-mi. M-aș bucura să știu ce crezi.

Vrei mai mult suport în relația cu copilul tău? Mai multe resurse și sprijin specializat? 

Înscrie-te în programul online de parenting: De la Copil Problemă la Copil Profesor.

Oferta toamnei: PLĂTEȘTE PROGRAMUL ÎN 10 RATE

Cu mai puțin decât ai plăti pentru o cafea pe zi, ai parte de îndrumare pas cu pas. 

Pentru ca relatia cu copilul tău are prioritate!

Mai multe detalii AICI.

Cu dragoste de viaţă,

Dr. Psihoterapeut Roxana Grigoraş


Distribuie dacă ți-a plăcut:

Adăugați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bine ai venit pe PsihoArt!

Vrei să fii la curent cu ultimele noutăți:

articole, video-uri, workshopuri?

Te invit să te abonezi introducând adresa de email.