Celălalt nu există pentru a ne face pe noi fericiți

Tocmai ce am sărbătorit Dragobetele şi dacă la televizor sau pe internet arată foarte bine, poate că în realitate nu este aşa idilic cum ne-am fi imaginat sau dorit. Şi asta pentru că în general exista ideea că un altul/alta, jumătatea noastră va veni pentru a ne împlini nevoile, pentru a ne face fericiţi, pentru a ne aduce ceea ce noi singuri nu putem să o facem: dragoste, apreciere, atenţie, servicii…şi cum în realitate lucrurile nu se petrec chiar aşa sigur că ne vom simţi dezamăgiţi ca şi cum cineva ne-ar fi trădat aşteptările. Ei bine, aceste aşteptări nerealiste sunt principala sursă de dezamăgire.

Ei dar chiar dacă ar părea evident, celălalt nu există pentru a ne face pe noi fericiţi şi slavă domnului, pentru că altfel fericirea noastră ar depinde de celălalt. Şi ce ar însemna mai concret acest lucru? Că nu am fi stăpâni pe vieţile noastre şi că starea noastră interioară ar fluctua în funcţie de ce ar face sau nu ar face celălalt, adică am fi dependenţi afectivi. Dacă în prezent aşteptăm că partenerul să facă x lucruri şi el nu le face, atunci el devine Cauza nefericirii noastre.
De fapt, prima persoană de la care trebuie să aşteptăm iubire şi valorizare suntem chiar NOI. Ştim foarte bine acest lucru însă în realitate ne este foarte greu să facem acest lucru. De ce? Pentru că nu ştim să ne iubim necondiţionat după cum nu ştim nici să oferim celuillat această iubire. Încă de mici suntem educaţi să ne apreciem şi să-i apreciem pe ceilalţi condiţionat: dacă eşti cuminte, dacă asculţi, dacă iei note bune la şcoală, dacă… 

Revenind la cuplu, la ce serveşte? La a iubi. Şi atunci? Cu cât ne vom iubi mai puţin cu atât vom trăi decuplaţi de nevoile noastre reale, ne vom judeca şi critica şi îi vom cere celuilalt să ne iubească şi să ne aprecieze tocmai pentru că noi nu ne simţim capabili să o facem.
Cum putem să ne împrietenim cu această parte din noi, “judecătorul” sau “vocea critică” astfel încât să putem avea acces la cel mai de preţ dar, sursa de iubire interioară care este prezentă în fiecare dintre noi, vă invit să descoperiţi în următorul video pe care îl pregătesc pentru voi.

Cu dragoste de viaţă,
Psihoterapeut Roxana Grigoraş


Distribuie dacă ți-a plăcut:

Adăugați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bine ai venit pe PsihoArt!

Vrei să fii la curent cu ultimele noutăți:

articole, video-uri, workshopuri?

Te invit să te abonezi introducând adresa de email.