Ce jocuri, jucării aleg pentru bebeluşul meu?

Ca părinţi, vrem să contribuim cât mai mult la dezvoltarea copilului nostru şi stim că principala modalitate de învăţare a celor mici este prin joc. Astăzi m-am gândit să împărtăşesc cu voi câteva idei de activităţi şi tipuri de jucării pe care le putem utiliza cu prichindeii noştri.

Între 0 şi 3 luni – în această perioadă bebeluşul nu are vederea foarte bine dezvoltată şi tocmai de aceea nu este atras în mod deosebit de culori sau jucării colorate ci dimpotrivă, contrastul va fi cel care va avea un impact semnificativ – de exemplu o formă geometrică de culoare neagră pe un fond alb. Pentru că vederea nu îi permite să vadă clar decât la o distanţă de aproximativ 30 de centimetri, restul obiectelor plasate la o distanţă mai mare sunt percepute în ceaţă. La această vârstă bebe are nevoie să fie stimulat mai ales prin atingeri, mângâieri, să poată vedea faţa persoanelor de ataşament, să audă vocea acestora, sunete, melodii liniştitoare sau care utilizează armonii plăcute. Deci, jucăriile sunt mai puţin importante, esenţiale fiind prezenţa şi interacţiunea directă a bebeluşului cu părinţii.

Între 4-6 luni bebeluşul devine tot mai interesat de jucării datorită faptului că se îmbunătăţeşte dexteritatea în mâini, lucru care îi permite să apuce diferite obiecte. Jucăriile de pluş şi nu numai, din diferite materiale pentru ca bebe să poată să descopere diferite texturi (moale, aspră, bumbac, lână, etc) jucăriile de tip zornăitoare, cutii muzicale, inele de dentiţie, jucării care emit sunete, jucării care plutesc în apă şi pe care le puteţi utiliza la baie, oglindă care nu se sparge. Puteţi utiliza un covoraş pe care să-l instalaţi şi să îi prezentaţi câteva jucării. Atenţie, nu pe toate pentru a nu îl suprastimula şi obosi. Observaţi copilul, el este cel mai important barometru. Evitaţi jucăriile zgomotoase. Apoi jocul de-a cucu-bau, în care părintele îşi ascunde faţa cu mâinile si apoi şi-o descoperă atrage atenţia, în plus pregăteşte copilul pentru ceea ce va integra mai tarziu şi anume permanenţa obiectului achiziţie în jurul vârstei de 7 luni şi care se referă la înţelegerea faptului că un obiect sau o persoană poate să existe chiar şi atunci când nu mai este în câmpul său vizual. De exemplu, la această vârsta dacă veţi ascunde un obiect, bebeluşul crede că acesta nu mai există.

Între 6 luni şi un an bebeluşul începe să manipuleze din ce în ce mai bine obiectele, este atras de cutii sau obiecte în care poate introduce sau scoate alte obiecte. Puteţi improviza o cutie de carton în care să selectaţi obiecte pe care copilul le poate întâlni în casă.

Aşa cum aţi observat poate deja, bebeluşii sunt mai mult atraşi de astfel de obiecte decât de jucăriile obişnuite. Putem imagina o cutie cu sticle de plastic în care aţi introdus boabe de porumb uscate care vor face zgomot în momentul agitării, sau sticle goale, panglici colorate, site de strecurat, creioane, ambalaje de la diverse alimente, cutii mai mici. Observaţi copilul. De cele mai multe ori va improviza cu toate elemntele propuse, va fi stimulat să le utilizeze şi va beneficia mai mult în ceea ce priveşte dezvoltarea creativităţii decât în cazul jucăriilor standard unde trebuie să apese doar un buton pentru a declanşa o acţiune. Apoi, instrumentele muzicale precum xilofonul, tobe, mingi de diferite dimensiuni si obiecte de diferite forme cu care poate să construiască, jucării care pot fi trase şi împinse, reluarea jocului cucu-bau, făcutul cu mâna, carţi din carton. Cititul, cântatul, jocul liber, jocul oglinzii cu toate că încă nu este conştient de propria lui imagine, jocuri în care bebluşul învaţă să îşi folosească corpul sunt doar câteva idei pe care le puteţi utiliza în activităţile cotidiene.


La fel de importantă este prezenţa voastră. Nu trebuie să stimulaţi în permanenţă copilul, observaţi-l, propuneţi-i diferite obiecte sau activităţi şi lăsaţi-l să aleagă şi să se desfăşoare. Fiţi creativi, lăsaţi-vă inspiraţi de proprii voştri copii!
În articolul următor vorbim despre copilul între 1 şi 3 ani. Pe curând!

Cu dragoste de viaţă,
Dr. Psihoterapeut Roxana Grigoras


Distribuie dacă ți-a plăcut:

Adăugați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bine ai venit pe PsihoArt!

Vrei să fii la curent cu ultimele noutăți:

articole, video-uri, workshopuri?

Te invit să te abonezi introducând adresa de email.