Când suntem în dezacord în ceea ce privește educația copiilor

Se pare că principala cauză de dispute în cuplu ar fi educaţia copiilor, un subiect sensibil care poate conduce uneori chiar la deşirarea familiei. Ei bine, în primul rând simt nevoia să normalizez faptul că există neînţelegeri pe această temă, este şi firesc de asemenea pentru că în momentul în care devenim părinţi vom cunoaşte o altă faţetă a partenerului. Chiar dacă am discutat despre anumite lucruri înainte de naşterea copilului şi am crezut că ştim tot ce se poate despre mentalitatea şi valorile importante ale partenerului în ceea ce priveşte creşterea şi educaţia copiilor, vom ajunge inevitabil într-o zi când nu vom fi de acord. Că este vorba despre alimentaţie, ore de somn, timp liber sau comportamentul în raport cu ceilalţi. Reţineţi deci că acest aspect se întâmplă în absolut toate cuplurile şi că aceste dezacorduri nu au nimic a face cu dragostea pe care v-o purtaţi sau cu respectul, încrederea.

Cum faceţi astfel încât să acceptaţi aceste diferenţe şi mai ales cum le gestionaţi astfel încât copilul să nu fie derutat de lucrurile pe care i le transmiteţi? Ei bine, sunt psihologi care recomandă ca părinţii să fie în acord atunci când îi transmit ceva copilului însă mie mi s-ar părea că doar ne-am preface şi că mai devreme sau mai târziu, copilul ar înţelege că nu suntem autentici şi că jucăm un rol. Totuşi, la fel de adevărat este faptul că el are nevoie de nişte repere şi că atunci când există un dezacord între părinţi, copilul va tinde să facă bloc comun cu părintele a cărei opinie îl favorizează sau avantajează. Câteodată pur şi simplu putem spune că avem păreri diferite dar că amaândoi ne dorim tot ce este mai bine pentru copil.

Pentru a cunoaşte care sunt valorile foarte importante pentru voi ca părinţi aţi putea folosi o lista în care să ierarhizaţi acele comportamente, atitudini pe care doriţi să le formaţi la copil. Prezentaţi-le partenerului şi fiţi la fel de deschişi în ceea ce priveşte lista sa. Discutaţi-le când aveţi timp, când sunteţi calmi şi când sunteţi doar voi doi. Acest lucru că va permite să fiţi receptivi la ceea ce vă comunică partenerul. Câteodată puteţi descoperi că un lucru care părea foarte important pentru voi în calitate de părinte reprezenta de fapt o modalitate de a se impune ca părinte care contează şi ia decizii. Interogaţi-vă asupra propriilor aspecte pe care le-aţi trecut pe listă, sunt importante pentru voi sau aduc copilului un real beneficiu? Încercaţi să găsiţi calea comună de a construi împreună o variantă care să răspundă cât mai bine nevoilor copilului şi….

Aminitiţi-vă că nu putem fi părinţi perfecţi şi că vom greşi însă cred că obiectivul cel mai important este construirea unei relaţii parentale de încredere, autentice care se bazează întâi de toate pe o relaţie de cuplu reuşită, nu perfectă, nu lipsită de dezacorduri dar o relaţie în care fiecare ştie că este auzit, văzut, important.

Cu dragoste de viaţă,
Psihoterapeut Dr. Roxana Grigoraş


Distribuie dacă ți-a plăcut:

Adăugați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bine ai venit pe PsihoArt!

Vrei să fii la curent cu ultimele noutăți:

articole, video-uri, workshopuri?

Te invit să te abonezi introducând adresa de email.