Am dreptul să fiu nervos!

Vorbiți despre validarea emoțiilor copiilor noștri, atunci eu ca părinte nu am dreptul să fiu nervos?

Iată o întrebare atât de interesantă și valoroasă la care am bucuria să răspund aici. Furia, ca oricare altă emoție este una validă, adică ai dreptul întotdeauna să o simți. Însă, faptul că ai dreptul să o ai nu înseamnă că ai dreptul să o și descarci, mai ales dacă vorbim despre persoane care depind de noi, cum sunt copiii noștri. Ce nu știam până acum câțiva ani și ne arată studiile este că atunci când exprimăm furia ea se intensifică pentru că activează circuitul de urgență, de luptă sau fugă. Sigur că la un moment dat ea se consumă și în urma ei apar sentimente precum rușinea, vinovăția, regretul că am rănit sau părerea de rău că nici de data asta nu am reușit să ne controlăm.

Bine, bine o să îmi spui, și totuși copilul meu nu trebuie să știe cât de supărat sau nervos sunt? Asta depinde de rezultatul pe care îl urmărești. Vrei ca al tău copil să vrea să coopereze cu tine? Atunci ai nevoie să creezi siguranță, sentimentul că sunteți de aceași parte a baricadei. Atunci când țipăm, amenințăm, pedepsim sau folosim cuvinte jignitoare, celălalt, oricine ar fi el, devine reactiv, de apără, ripostează sau se retrage. Deci, devine imposibil să rezolvi situația într-un mod productiv.

O întrebare utilă ar putea fi: cui aparțin emoțiile acestea? Nouă, sunt ale noastre. Sigur, noi spunem în realitate că ele sunt cauzate de ceilalți. De fapt, una dintre cauze sunt chiar gândurile noastre, credințele și temerile noastre. De exemplu, ai putea gândi că fiica ta este o mincinoasă sau fiul tău un egoist însă dincolo de asta ce se ascunde? Teama că nu poți avea încredere în copilul tău, tristețe sau vinovăție pentru că te gândești ce-ai făcut greșit ca părinte de s-a ajuns aici.

Ce este minunat este că odată ce permitem emoțiilor care sunt dincolo de furie să iasă la suprafață, atunci când îndrăznim să le simțim, ele se risipesc. Reținem așadar că avem dreptul să simțim orice emoție însă că al nostru copil nu este responsabil de ceea ce simțim. El ne ajută doar să descoperim ce ne doare, fricile cele mai întunecate și, dacă avem suficient curaj, putem chiar să le depășim, să ne autodepășim. Nu asta înseamnă să fii cea mai bună variantă a ta?

Tu ce provocări ai în viața de părinte? Scrie-mi și eu îți voi răspunde. Dacă vrei și mai mult suport, înscrie-te în programul online de parenting De La Copil Problemă la Copil Profesor și bucură-te de cea mai bună ofertă, plătind programul în 10 rate

Află mai multe detalii AICI.

Cu dragoste de viaţă,

Dr. Psihoterapeut Roxana Grigoraş


Distribuie dacă ți-a plăcut:

Adăugați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bine ai venit pe PsihoArt!

Vrei să fii la curent cu ultimele noutăți:

articole, video-uri, workshopuri?

Te invit să te abonezi introducând adresa de email.